Sunday 6 March 2011

Sambal belacan power....

Hari ni aku memang plan nak masak menu ala2 nasi kukus ngan ayam goreng berempah. Ayam goreng berempah aku dah sediakan tengahari semalam. And Kari Ayam plak memang aku bercadang nak try masak guna yogurt and susu full cream. Kiranya ni cam eksperimen la sb 1st time aku masak cam tuh... And satu lagi menu yg tak leh nak tinggal, iaitu sambal belacan...

So pagi2 tadi aku bangun and keluarkan ayam dari peti ais utk defrost naturally. 1st menu yg aku nk buat ialah sambal belacan. Aku tak guna limau nipis sbg asam utk sambal ni. Sebaliknya aku guna buah mangga water lily yg aku beli last 2 weeks bg menggantikan limau nipis. Buah mangga yg aku beli ni, mak aiii, masamnye tak usah nk cakap... Kulitnye je kuning tp rasanya cam buah 'mempelam darat'.. Klu korang tau la buah ni... klu tak tau, boleh tanya org terengganu or kelantan....

So, aku bersihkan cili api, kopekkan mangga, masukkan ke dalam blender. Masukkan juga ingredient yg paling penting iaitu belacan, garam dan gula secukupnye... kemudian start mengisar... Bila bukak je tutup blender tu... walla!!!! Baunye cukup mengancam....

ni la rupa sambal belacan power ku....

And then aku start masak kari ayam and goreng ayam berempah... Bila dah siap masak je, memang tak tunggu sejuk, aku terus makan... sb nak rasa juadah yg aku masak tu... Huh, memang menyelerakan (bagi aku la....). Mmg aku tak sabar2 nk update status aku kat FB, nk bgtau satu dunia yg sambal belacan aku mmg superb... (ala2 persan pun ada ni)..

Bila adik aku bangun, aku suruh dia gi makan... Sb nk suruh dia try sambal belacan paling best aku buat.... Dgn harapan dia puji la sambal belacan aku... Tp lepas dia makan, tak de plak dia komen apa2... Tau2 dia tambah nasi dua kali...

Bila semua benda dah settle, aku duk dpn pc la... berfesbuking... Tup, tup aku tgk ada komen and org post something on my wall... Somebody was saying that my sambal belacan ada iras2 sambal belacan arwah atuk aku, Ayoh.... Huihhh, kembang gak la lubang hidung ku ni sb adik aku cakap cam tuh.... Bg org yg tak tahu, mungkin hal ni tak de value... tp bg kami, sambal arwah Ayoh mmg tak de tolok bandingnye... sedap yg teramat sedap....

1 comment:

EdaManAli said...

huh! ude tu mmg susah nk bkk mulut, sedap ke x kex mmg xckp. tgk je laa dia tmbh ke x, dr situ bleh tau...

tp dia chat ngn saya, bgtau sambal belacan awak sedap...rase nk meleleh jgk laa ayaq liur saya...huhuhuuuu...xdpt nk rase!!